My Way to Rome

Alle wegen leiden naar Rome en onder het motto: “de weg is het doel” werd gekozen voor een lange aanlooproute alvorens vanaf Lausanne aan te sluiten op de Via Francigena.

Spijtig genoeg valt dit plan na m’n val in de proloog-etappe Leuven-Aarschot helemaal on duigen. Bedoeling is nu om te starten vanaf de Zwitserse grens (Schaffausen deel G] indien m’n hand voldoende hersteld is. Om terug in te lopen wordt van 15 juni tot 25 juni de Jakobsweg Rothenburg ob der Tauber tot Speyer gelopen.

Deel A: Proloog (ca. 300 km – ca. 1600m stijging)

Vanaf Puurs gaat het via GR-paden en allerlei omwegen  richting Aachen. Bijzondere knooppunten onderweg: Mechelen – Leuven – Aarschot – Scherpenheuvel – Hasselt – Maastricht [done]- Aachen [still to do]

Deel B: Door de Eifel (ca. 300 km – ca. 7000m stijging) [cancelled]

Vanuit Aachen gaat het via de Eifelsteig naar Blankenheim.  De tweede dag gaat het nog een klein stukje door België (etappe naar Monschau). Vanaf Blankenheim wordt de Eifelsteig geruild voor de Jakobsweg.  De Jakobsweg gaat een stukje door het Groot-Hertogdom Luxemburg (passage Echternach) en komt uiteindelijk in Trier.

Deel C: langs de Saar (ca. 110 km – ca.900 m stijging) [cancelled]

Na bezoek aan de stad en de beroemde Porta Nigra gaat het nog enkele kilometers langs de Moezel tot Konz. Daarna wordt de Saar Radweg gevolgd maar er wordt ook uitgeweken voor een toeristische uitstap of zicht op de Saar vanuit de hoogte (Tawern,  Burg Montclair, etc). Het is onderweg niet allemaal natuur en cultuur. Onderweg gaat het ook langs het industriële erfgoed van Völklingen. Na een 4-tal dagen wordt hopelijk Saarbrücken bereikt.

Deel D: Saar-Pfalz Jakobsweg (zuidvariant) (ca. 180 km – ca. 3000m stijging) [cancelled]

Op dit deeltraject wordt het GPS-lopen want de bewegwijzering is maar in één richting, van oost naar west. Hier en daar is het wat uitkijken om overnachting te vinden.  Allicht wordt onderweg heel heel even de Franse grens overgestoken (“effe de straat oversteken”). Het eindpunt Speyer ligt helemaal “uit de richting” maar hopelijk is de Dom van Speyer deze omweg waard.

Deel E: Zwarte Woud via Ostweg (ca. 120 km – ca.1700m stijging) [cancelled]

De Ostweg is in principe de gemakkelijkste doorgang van het Zwarte Woud. De Westweg was toch een beetje te veel bergop-bergaf.  In Speyer wordt de trein genomen naar Karlsruhe om terug “op de route” te geraken.  Om het startpunt in Pforzheim te bereiken wordt het eerst een zware dag GPS-lopen zonder duidelijke markeringen. In Pfazgreifenweiler gaat het via een niet-gemarkeerde Jakobsweg naar Horb am Neckar.

Deel F. Neckar-Baar Jakobsweg (ca.140 km – ca. 3100 m stijging) [cancelled]

Deze Jakobsweg werd pas in 2007 gemarkeerd en er is weinig over te vinden. In die buurt zijn er erg veel markeringen van Jakobswegen: als je niet oppast dan loop je in een cirkel. Op het einde sluit de Jakobsweg opnieuw aan op de Schwarzwald Ostweg. Eindpunt is Schaffhausen in NO-Zwitserland.

Deel G: Via Jacobi en Via Alpina (ca. 440 km – ca.12500 m stijging)

Dit deel is ongetwijfeld de zwaarste brok. Zwitserland wordt van Noordoost helemaal doorkruist om uiteindelijk aan de komen aan het meer van Genève in Lausanne. Onderweg  komen er allicht wat uitstapjes naar de familie. De Züricherweg sluit in Rapperswil aan op de Jakobsweg die vanuit Sankt-Gallen komt en gaat dan naar Einsiedeln. De Haggenegg (1500m) aan de voet van de Grosse Mythen is het hoogste punt van de Via Jacobi. Het gaat dan naar Stanz en verder naar de Lungernersee. Na het overschrijden van de Brunigpass (1008m) wordt dan gewisseld met de Via Alpina.  Via Meiringen gaat het naar het Berner Oberland met de Grosse Scheidegg (1962m) en Grindelwald (1050m) aan de voet van Eiger, Mönch en Jungfrau. Na de klim naar de Kleine Scheidegg (2061m) gaat het via het skioord Wengen naar het keteldal van Lauterbrunnen.(802m). In het toeristische centrum van Interlaken wordt de via JacobI terug opgepikt. Na Thun gaat het naar Riggisberg dat ik al ken van mijn Santiago tocht in 2013. In Fribourg wordt de taalgrens overschreden en gaat het naar Moudon en tenslotte naar Lausanne.

Deel H: Via Francigena in Zwitserland (130 km – ca.5000 m)

Langs de boorden van het meer van Genève of hogerop door wijngaardterrassen (wereld erfgoed) (met Montreux, Vivey en Aigle) wordt het Rhonedal bereikt. Een 3-daagse klim (Martigny, Orsières, Bourg-StPierre) voert naar het hoogtepunt van de Via Francigena: de grote Sint-Bernardpas (2469m). Misschien ligt er nog sneeuw!

Deel I: Via Francigena in Italië 

Na een lange aanloop: eindelijk in Italië. De eerste twee dagen is het steeds afdalen tot in de Romeinse stad Aosta (583m). Het gaat dan verder via de hellingen boven het Aostadal tot de Po-vlakte bereikt wordt.   Na het zware hooggebergte wacht hier een andere verschrikking: de hitte en de muggen want het gaat dagenlang door de rijstvelden. Enkele bekende plaatsen langs de route: Vercelli – Piacenza – Sarzana – Lucca – Sienna – Viterbo en uiteindelijk ROMA.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements