Blog

Dag69 (47): Vetralla – Sutri

Stats: afst 24,8km – stijg 437m dal 420m. Totafst 1474,2 km Totst28148m.

Redelijk geslapen; ‘s nachts opstaan voor toilet was hele bedoening: buiten, door gras en zand en overal hindernissen. Zonder licht kans dat je viel. Toilet/badkamer kregen ze natuurlijk niet proper omdat je door natte gras en zand moest. Had gisterenavond overal gespoten … je weet maar nooit. Ontbijt???? Zou klaarstaan om 7u30 maar gisterenavond hadden ze de donativo al gekregen: no caffe no thee no melk. Paar sneden brood (overschot van gisteren?). Pak beschuit, pot confituur en karaf water. Dat durven ze in Belgie nog niet in gevangenis geven. Dus naar bar aan de overkant van de straat. Capucinno…. geen cornettos want enige ding was duidelijk nog gisteren. Geen goesting om wat verder opnieuw koffie te gaan drinken. Stadje voorbij en dan langs vals plat langs straat naar boven. Duitse meisjes volgden al op 200m. Bij picknick plaats gestopt voor half broodje met kaas en wat koekjes. Maag was nu wat beter gevuld en kwam stillaan op tempo: voorbij de 2 Duitse, om 10u30 voorbij 3 usa-ers en half uur later voorbij koppel fransen (van paris) die in Regina Paces hadden geslapen. Werd middag en goesting voor cola en iets om te eten: naderde Capranica. Roadbook echter niet goed gelezen en blind de Francigena pijltjes gevolgd: Capranica ligt boven op rots en francigena blijft beneden. No bar! Wat verder 2 italianen tegengekomen maar die geraakte ik niet voorbij. Stapten opeens zo snel als ik. In Sutri gingen ze echter naar rechts ipv francigena. No pelegrini?

Vandaag mooi wandeling steeds op en af. In het begin door boomgaarden: olijven en nadien hazelaars. Op zo’n 7km van einde door natuurgebied en wat avontuurlijk: smal pad, over riviertje met boomstammen, omgevallen boom, enz. Om 1u30 aangekomen maar pech ik mag van de zustertjes karmelietessen maar vanaf 16u30 binnen.

LAST UPDATE: 3 usa-ers zijn er nu ook evenals Rebecca en Frauke. Nog effe iets gedronken en om 16u30 opnieuw aan de deur van het klooster. Pas na 3de poging aan de bel komt er antwoord: geen plaats meer! Ik zeg nog dat ik er al om 1u30 was maar maakt niets uit. Volgens mijn info hebben ze 19 bedden (die kunnen niet vol zijn, allicht willen ze geen 6 pelgrims meer ontvangen (info later gekregen). Naar toeristische dienst. Daar net naast is B&B en vrouw roept vanuit 2de verdiep dat ze nog plaats heeft …. alleen de kamers zijn al gereserveerd. Ze probeert ons te overhalen om te wachten. In het hotel zijn nog kamers vrij: enkel en dubbel maar geen trippel. Prijs 50€/kamer, zelfde prijs als B&B. Er is nog andere ostello 3km hier vandaan (20€) maar dan moet je eerst bellen om je te komen ophalen. Een van de amerikanen twijfelt nog maar ik ben het nu beu. Eerst halve dag wachten en dan dir circus. Uiteindelijk allen naar hotel en 3 dubbele kamers. Ps: voor morgen hebben we gereserveerd.

Advertisements

Dag68 (46): Viterbo – Vetralla

Stat: afst 18,4 km stijg: 334m dal 358m; Totafst: 1449,4 km Totst 27711m

Pelgrimsmenu ib bar gisterenavond: minder fraai dan in Aquapendente. Spagetti en dtukje kip met wat frietjes if sla. Daarbij water. Wijn bij te betalen. Aan tafel met ons 4 + nog 3 Amerikanen (2 mannen en vrouw; vetrokken vanuit Vercelli …. ik denk dat ik ze ooit ergens vluchtig heb gezien ). Slecht geslapen en na 5u helemaal niet meer. Lagen nog 2 italianen op de kamer maar geen sympatiek kopoel. Sliepen (of deden alsof) tot 8u .  Vandaag zitten we er weer mee. Overnachting San Franscesco. Niet eo proper maar wel vriendelijk. Lijkt ook wat opvang van kinderen. Kregen vanmiddag eten en vanavond terug. Fonativo.ps: bij typen komen er nog eens 2 italianen binnen.

Afscheid van Ed die met de trein naar Rome gaat (vader en zuster komen morgen).Hugo ga ik allicht pas in Rome terugzien. Eerste stuk van de route samen met Rebecca en Frauke. Niet veel te zien behalve veel afval langs de weg. Lijkt soms stortplaats *zetels, tv, ijskast enz. Alweee wat peoblemen met darmen: eten van gistetenavond of fruir vanmorgen?  Gong wat traag en 2de deel alleen gestapt. De 3 Amerikanen ingehaald. Om 13u binnden en einfelijk koffietje *caffee americano”.

Dag67 (45): Bolsena-Montefiascone-Viterbo

Stat: 38,2 km stijg: 690m dal 680m. Totafst: 1431km Totst: 27377m.

Volgens de via francigena zijn dit 2 dagen maar 2 korte afstanden. Naar Montefiascone gaat het nog op en af maar 2de stuk naar viterbo is gemakkelijker. Rebecca en Frauke zitten met timing probleem. Ofwel dag overslaan (bus nemen) ofwel combi. Rebecca en ik combineren de 2 dagen. Frauke kan dat niet aan en neemt de bus naar Montefiascone. Ed vertrekt met ons met idee mee te gaan naar Montefiascone (we zijn daar al om 11u en hij beslist dan ook om verder te gaan naar viterbo). Frauke komt rapper aan en zal ostello zoeken (idealiter met keuken want ze willen voor ons ridottp maken. Pech geen keuken en ontvangst was ook maar matig. Gelukkig wifi). Eerste stuk vooral door bos. On Montefiascone 3x marketing laatste 100km! Korte pauze en dan verder naar viterbo. Onderweg over via cassio (steenweg uit tijd van de romeinen?). Na 10km Terme del Bagnaccio. Stelt niets voor. Koppel engelse pelgrims (met dagrugzak) me dat de inkom5€ was ook als je gewoon iets wilde drinken…. natuutlijk kenden ze weer geen italiaans. Het was 5€ als je in het water wilde. Rond 4u in viterbo maar dan begon miserie oas. Grote stad en erg druk. Gps lopen was gemakkelijker dan markering zoeken. Frauke has ostello gevonden maar die ligt zeket 1,5 km uit de weg. Aan carrabinieri weg gevraagd laat die kende straat niet. Dan maar alweer op gps (net gehaald want bijna plat). Bij aankomst grote dorst maar te kiezen uit water en lauwe fles Heineken. Dat dan maar …. pelgrims zien af!

Dag66 (44): Acquapendente-Bolsena

Stat: afst 22km stijg 437m dal 480m. Totafst: 1392,8km Totst 26687m

Gisterenavond pelgrimsmenu (keuze 10 of 15€). Verschil: geen 2de plat voor 10€. Ik had al wat tussendoor gegeten maar meesten (frans koppel, 2 duitse meisjes, Ed en ikzelf) namen alles ik dus ook maar ik kreeg het echt niet allemaal op. Eerst antipasto (kikkererwten, iets op basis van rijst, slaatje op basis van brood maar met van alles in, geroostetd brood en nog hapje), 1ste plat: risotto, 2de plat: meerdere stukken vlees+tomaten en ruccola en grand padana!gebakken aardappelen), dolce: tiramusu. Om alles weg te spoelen wijn en water a volonte. Ed nam natuurlijk cola.

Vanmorgen geen honger en op pad na echte italiaanse expresso ( klein maar straf). Eerst langs baan en dan langs veldwegen: zo goed als plat. Ed ingehaald en bij hem gebleven. In San Lorenzo nuovo vers sinaasappelsap, cappucino en koffiekoek. Ed vertrok voor mij. Effe gepraat met 3 Nederlanders op vakantie en bezoek aan kerk. Pech je kon wel binnen maar niet bezichtigen wegens renovatie. Vanaf nu steeds op en af. Eerst langs smal bospad. Heb het voorzichtig gedaan want lag beetje glibberig en ik heb bijna geen grip meer op hielen van schoenen. Ed tenslotte toch ingehaald en alleen verder. Bij aankomst aan het kasteel mozarella/tomaatsla gegeten in het zonnetje met glas wijn en acqua frissante. Dan via trappen naar beneden en liep voorbij ostello. Aangebeld en er kwam vanuit ander huis onmiddellijk vrouw aangelopen. Douche en kleren gewassen maar er kwam niemand van de bekenden opdagen. Check: zit in andere ostello dan afgesproken. In elk geval zit er goed en slechts voor 10€. Zal rest straks wel opzoeken.

Ps: intussen Ed gevonden en met hem naar meer. Edith zit daar waarempel ook. Is hier haar 2de dag: rustdag genomen.

Dag65(43): Radicofani -Acquapendente

Srat: afst 22,4 km stijg 294m dal: 680m. Totafst 1370,8km Totst 26260m

Gemakkelijke dag langs historisch traject… stelt niets voor want betekent groot stuk langs drukke baan lopen (steeds uitkijken en als auto komt wat in het gras gaan staan er immers geen voet- of fietspad). Vandaag kniesteun aangedaan want eerste stuk ging langs grindweg lang naar beneden. Je kan straat vermijden maar dan moet je omweg doen van ca. 10km. Zoals altijd … bestemming ligt weer op heuveltje. Bij aankomst naar toeristische dienst (14u) maar natuurlijk weer gesloten. Toeristen en pelgrims worden verwacht tussen 16u en 19u. Bij de casa pelegrino stonden we ook voor gesloten deur… open vanaf 14u30. Dus nog rap iets gaan drinken en dan terug. Dan bellen en na ca. 15min kwam er iemand aan. Is hier in vergelijking met gisteren wat ktot en compagnie. Geen wifi maar ook nauwelijls stopcontacten. Kleine kamers waar ze wat bedden hebben volgepropt. Naasr de bekenden: ikzelf en “Eskimo Ed” ook de 2 duitse meisjes en koppel fransen (die ktegen aparte kamer). Intussen ook nog eens 4 bikers er bij.

 

Dag64 (42): San Quirico – Radicofani

Statistiek: 33,3 km stijg1038m dal ca.600m. Totafst 1348,4km Totst 25966m.

Zeer lange tocht en veel op en af. Op het einde lange klim naar Radicofani op hoogte van 814m.

Om 6u20 opgestaan en dan naar bar voor ontbijt: appelsiensap, 2 capucinos en koffiekoek. Hugo blijft zoals altijd nog wat hangen …. ik ga hem vandaag echter niet meer zien. Heeft halverwege slapen gevonden en blijgt daar. Onze usa-er uit Alaska was weeral als eerste weg (uur vroeger) maar rond 10u30 heb ik hem ingehaald. Hij wandelt nu toch al wat sneller maar ook steeds continu. Onderweg geen bevoorrading tenzij je extra lm wilt doen. Dus gewoon uit rugzak: 3 bananen, wat tomaatjes, rest van mijn koekjes en wat brood. Pp einde puur op suikers: chocolade, nootjes en rozijnen en warme icethe. Om 3 u binnen. Aan de kerk stond vrouw met sleutels: ee wilde me naar de ostello van de parochie brengen. Toen ik naar ostello van de gemeente vroeg keek ze wat vies. Toeristisch bureau was dicht maar wat mensen toonden weg naar ostello. Was ook dicht maar er hing uit dat ik moest bellen; vrouw ging binnen 10 minuten (italiaanse minuten dus 20) komen. Zag scheel van de dorst en moest wachten met laatste restje water. Na inschrijving en was naar bar maar onderweg werd ik door vrouw van winkel binnen geroepen: winkel open en speciaal hapje voor pelgrims : stukje kaas en proevertje wijn. Zal morgenvroeg wat gaan halen. In bar ook geen wifi maar wel Heineken en broodje kaas. Intussen ook koppel fransen toegekomen. Zitten dus met 3 in grote ostello. Rest zit in parochiehuis. Resto dorp ook dicht enige restaurant dat open is ligt iets buiten dorp: ben et daardtraks voorbij gelopen. 2 duitse studenten Rebecca en Frauke komen ook toe (18u30), ze hebben afgezien. Met 5 gaan eten: franse biker vzn gisteren (francois), de 2 duitse meisjes en onze Eskimo Ed. Mijn koppel fransen gingen in bar hamburger eten. Dat van mij was dan wel wat beter: pasta met truffels (13€) en tiramisu (4€). Intussen regen. Heb slaapkamer veranderd in droogkamer

Dag63 (41): Ponte d’Arbia – Buonconvento-Torrenieri-San Quirico d’Orcia

Stat: afst 25,2km (volgens gps, officieel 26,2 en volgens gids27,1 …. italia!!!); stijg 705m dal 464m. Totafst: 1315,1km Totst: 24928m.

Om 7u45 verttokken (wat later dan gedacht; nescaffe gektegen van Fransen). Meesten zijn al weg. Vannacht onweer en regen; alles ligt nog nat. Bar/pizzeria aan de ovetkant is niet open en heb geen ein om terug te gaan naar bar in centrum voor ontbijt. In Buenconvento zal ik ook wel wat vinden. Onderweg wat regen en gedonder … nochtans goed weer voorspeld. Regenjas aan en hoes rugzak. Electronica in rugzak dus geen foto’s van mooie regenboog. Lucht in de verte op de heivels is donker maar lijkt ok on mijn richting. In Buenconvento zie ik onderweg Monique die weg vraagt aan carrabinieri …  ze slaat centrum ovet en zal deel langs straat lopen (merkelijk korter). In Buenvonvento goed ontbijt: vers sinaasapoelsap (3 stuks), cappucino en 2 koffiekoeken met vanille ….daar kan ik lang mee voort. Intussen hemel opgeklaard.. 2 Duitsers en Oostenrijker lopën voirbij maar ze wandelen zo traag dat ik ze snel weer heb ingehaald. Wat verder Barbara opnieuw gevonden. Haar stok heeft ze maar weggegooid maar het gaat niet zi goed. Route is erg moo: elke 10m kan je nieuwe foto nemen. Hele tijd mooi uitzicht op stadje Montalcino in de verte. Onderweg mogelijkheid voir wijntje, aqua en sandwich voor 7€ maar ik hen genieg gegeten. Op picknickplaats haal ik Ed van Alaska in en ook 2 fransen (Michel en Marie-Claude). Ben nu in Torrenieri. Iedereen in bar: drink daar nof fanta, cola en croque…. kan nu tot banabond voort. Aan de voet van klim naar San Quirico ligt Monique te slapen ( gewapend met pepper spray). Aankomt om 14u30… uurtje te vroeg want alles nog dicht. Goede bar met Weissbier en Wifi.