Blog

D-Day op 27 mei 2019

Als alles goed gaat start m’n Santiago 4.0 op 27 mei in St.Jean-Pied-de-Port.  Deze keer niet richting Roncesvalles maar naar Irun om dan te starten met de Camino del Norte. In Oviedo trek ik dan de bergen over via de Camino Primitivo.  Als er nog wat tijd overblijft komt er misschien nog een annex naar Fisterra.

Advertisements

Dag 79 Lavacolla – Santiago

Lavacolla – Santiago (via Monte de Gozo): 11,2 km sr 185m dal 231m

Finale afst 1898 km (excl. wandelen door Santiago en andere steden na aankomst 😁)  finale st: 39538m

Vanmorgen al om 7u30 weg ( zelfs lamp nog moeten gebruiken).  Voor eerste keer zonder wandelstokken en met kleine rugzak. Voelde me precies geamputeerd. Deze keer standbeeld Monte de Gozo wel gevonden. Sommigen zochten vanmorgen nog laatste stempel(s) in bar of moesten nog vlug in shop onderweg nog schelp, hangertje of t-shirt kopen. Na aankomst Santiago groepsfoto en dan naar mis om 12u. Het was nog maar 11u maar er stond zeker al rij van 100m aan te schuiven om binnen te mogen (rugzakcontrole aan ingang, Na wat zoeken stonden 2 jongeren hun plaats af zodat we konden zitten. Na de mis, weinig of niets van verstaan, was er zwaaien met wierrookvat door de kathedraal ( kleine versie). Daarna pulpo eten en compostela (diploma) gaan halen. Opnieuw aanschuiven (meer dan 1 u)…… en nu met bus (3 dagen) terug naar Puurs.

Ultreia is voorbij …..???

Dag 78 Arzua – Lavacolla

Arzua – Lavacolla 27,8 km st 546m dal 682m

Totafst 1886,8 km Totst 39353m

De bus voerde ons vanmorgen terug naar Arzua. Vrij koud en rond de middag zou het kunnen regenen! Vandaag rijdt de bus niet meer dus tijd zat om in het hotel te geraken. Besloten om rustig tempo te nemen en wat stempels te verzamelen…. in boekje is nog veel plaats. Rond 11u koffiepauze en picknick broodje. Intussen valt er wat lichte regen, niet erg veel maar toch genoeg om nat te worden.  Twee dorpen verder is er restaurant maar daar staan enkele bussen… we doen de moeite niet om te gaan kijken. allicht geen plaats of te lang wachten. Pech, het volgende resto is gesloten. Pas tegen 2u open resto gevonden. Menu del dia voor 10 euro (gallisische soep, stuk vlees met frieten, brood, stuk kaas als dessert, fles wijn en water en tas koffie). Tegen 4u nieuwe stop …. hier kan je dezelfde soep eten maar wel voor 4 5 euro.  Vandaag veel door euchalyptus bossen. In omgeving van Lovacolla is vliegveld en dat is duidelijk te merken. Als voorlaatste aangekomen maar dank zij terras aan de kerk toch als laatste binnen maar nog steeds op tijd voor douche en avondeten…. oa alweer die soep.

Dag77 Pallas del Rei – Arzua

Pallas del Rei – Melide- Arzua 27,5 km st 603m dal 745m

Totafst 1859km Totst 38807m

Jacht op stempels (kerkjes en bars) gaat verder maar vandaag wordt er weinig gerust. De pelgrims mogen 3 afstanden kiezen waar bus stopt.  Wandelaars die tot Arzua gaan kunnen bus niet te lang laten wachten want daarna moet er nog verder gereden worden tot volgende hotel in Lavacolla. In Melide zien er enkelen de bus niet staan en missen de picknick. In Melide al terug vertrokken als er verschillenden nog moeten toekomen. De volgende halte in Castaneda wordt vlot bereikt …. en de bus staat er ook nog niet lang. Daarna wordt de camino opnieuw heuvelachtiger. In Arzua moeten wij op de bus wachten ipv omgekeerd. Natuurlijk komt ze er aan als enkelen hun drank ( cervesa grande) net gekregê hebben. 10 min later zit iedereen op de bus richting Lavacolla.

Dag75 Sarria – Portomarin

Sarria – Portomarin 23,5 km st 543m dal 594m

Totafst 1806,7 km Totst 37613m

Dag zonder veel geschiedenis. Jacht op stempels (sello) is geopend. Soms in kerkje te krijgen maar in bar is het altijd prijs. Loopt vol met (wandel) toeristen. Overvloed Belgen: nog bus met 28 personen uit west-vlaznderen( vertrokken uit Sarria) en blijkbaar is er ook nog 3de bus.

Dag74 Triacastello – Sarria

Triacastello – Sarria via Samos 24,8 km st 549m

Totafst 1783,8 km Totst 37070m

Met 3 langs de langere Samos variant. Eerd enkele kms langs de baan maar dan door klein dorpje en langs voetwegen langs helling en bos. Heel mooi. In Samos sandwhich pauze (ei met ham maar nogal plakkerig want ei onvoldonde gebakken). In monasterio alkeen groepsbezoeken… geen zin om te wachten en dan lang bezoek. Wel mooie stempel gekregen. Na Samos effe terug langs de baan maar nadien mooie weg langs riviertje. In begin in gezelschap amerikaanse met 3 (grote) kinderen. Laatste 5 km gemeenschappelijk met andere route en minder leuk (langs baan). In Saria welverdiende rust met salamischotel .