Blog

Dag72 (50): La Storta-Vatikaan

Stat: 21km – stijg 269m – dal 391m. Totafst: 1549,8 km Totst: 29530m.

5u40 op en om 6u20 weg. Ontbijt: banaan en koekje. Ging in principe samen met de 3 amerikanen maar ze waren al vertrokken. Dus alleen op pad want Rebecca en Frauke namen tot Monte Mario de trein. Bij aankomst gingen ze voor slapen zorgen.

Eerst weg van gisteren terug (was gisteren te ver, ostello lag voor eindpunt). Was nog donker maar wat straatverlichting en koplamp. Gelukkig voetpad maar je moest toch wat uitkijken (containers, bij inritten stopt voetpad,…). Al veel verkeer en file (wandelde soms sneller dan de autos). 2-tal keren moeten oversteken (2×2 rijstroken) omdat voetpad verder ging aan andere kant van de weg.. Af en toe markering maar dat valt niet op tussen al die andere stickers die op palen geplakt zijn. Soms markering aan de overkant van de straat. Op bepaald moment geen track meer op gps …. te ver gelopen. De Francigena buigt naar rechts en enkel aangeduid met sticker (waarom geen groot bord?). Volgens de markering is dit de variant maar mijn gps route gaat ook langs hier. In elk geval ik ben weg van de drukte. Vrees dat de amerikanen dit niet gezien hebben.  Weg gaat steil naar beneden en komt dan in natuurgebied. Eerst brede weg en dan smal pad. Dan hindernis: omgevallen boom! Wat verder vliegt reiger weg. Na zo’n 8 km naar links en langs tuintjes en kippen en uiteindelijk terug in bewoonde wereld (erg steile klim). De markering is minimaal en ik ben alweer rap het spoor kwijt: zit op parallel-straat. 2km verder kom ik dan terug op de oorspronkelijke route (2×2 straat) maar niet voor lang. In de diepte ligt Rome. Naar links en dan steil naar beneden langs bijna onbegaanbaar voetpad (smal en struiken in de weg). Loop alweer ingang natuurgebied van Monte Mario voorbij (aan de overkant markering slecht te zien). Dus terug (100m) . Is hier eerder vergane glorie. Af en toe banken maar in slechte staat; soms tussen onkruid.  Af en toe splitsing gelukkig gps want niet altijd duidelijk. Dan eerste zichr op Vatikaan. Je hebt dan neiging om in die richting te gaan (rechts ) maar de francigena gaat naar links. Dan nog beter uitzicht. Via weg met brede slecht begaanbare stenen naar beneden. Dan wat zoeken naar markering en dan altijd rechtdoor. Valt mee: geen drukke Via Triomfale zoals in de gids stond.

Aankomst San Pietro (10u30) oh my god wat een drukte. Wat fotos en dan op zoek naar mijn testimonial. Ik ga  proberen om het in het vatikaan zelf te krijgen (cfr. Boek dat ik gektegen heb). Wandel onder de zuilen tot aan zwitserse wacht: heel vriendelijk maar zit verkeerd. Hij wijst me de weg en dan kom ik bij zijn collega’s. Eerst door veiligheidscontrole (rugzak door scanner: mijn opgevouwen wandelstokken zijn blijkbaar geen probleem… of niet gedetecteerd wegens carbon?). Dan verder tot bij politie die me naar gebouw terug stuurt voor pasje ( na check eid). Dan verder naar gebouw waar iemand staat. Ze hebben hier nog pelgrims gehad want in tegenstelling met boek gaat alles snel.

Bericht van Rebecca: de ostello waar we gingen overnachten is gesloten (geen water) . Ze hebben gereserveerd in Ostello  Marello (mooi, ligt dicht bij treinstation en historische site.  Infostabd voor plan Rome en ze stellen voor om bus te nemën. Ga te voet op gps dan krijg ik onderweg wat zien en krijg ik wat richtingsgevoel. Zowat 3 kwartier stappen. Hier blijf ik dan tot vrijdag.

Ps: de amerikanen zijn inderdaad verkeerd gelopen. Ze arriveren pas na de middag. Slapen ook in ostello. Er zit hier ook Canadees die vertrokken is vanuit Canterburry.

 

Advertisements

Dag71 (49): Campagnano di Roma – Formello- La Storta

20170925_135518-720x540

Stat: afst 25,5km (tot kerk maar dan moest ik terug) stijg 570m dal 638m. Totafst 1528,8 km Totstihg 29261m.

Gisterenavond hebben de duitse meisjes risotto gemaakt. Ik heb voor de wijn gezorgd maar die hebben ze er niet ingedaan ( dan was er iets meer te drinken). Italiaanse biker was er ook maar die ging in stadje eten. Hij heeft ons vannacht wreed gestoord met gesnurk ( en die sliep boven mij) . Opgestaan om 6u30 ipv 7u (hopelijk heeft hij het gehoord). Italiaans ontbijt in de ostello. Vandaag laatste dag in het groen op en af. Bezoek aan Madonna del Sorba zo’n 200m uit de weg en omhoog. In Formello panini gekocht met ham en mozarella ( duurde lang). Daarna nog in bar capucinno.. Dacht dat ik nu zowat als laatste liep maar wat verder al amerikanen en de duitsers ontmoet. Rond 11u duitse meisjes ingehaald. Frauke heeft pijn aan achillespees en gaat maar traag vooruit. Aan de furt picknick … maar de furt is vervangen door brug ( furt= doorwaadbare plaats, hier moest je vroeger over stenen stappen).  Vanaf Isola Farnese is het gedaan met het groen en mooie uitzichten. Langs de straat en wordt drukker en drukker. Op de straat of op voetpad ( als dat er is) zetten ze afvalcontainers. Die zitten proppensvol. Dus wordt er nog hoop vuil naast gegooid. Je moet dan zelf maar op de straat lopen. Autos worden ook zomaar op voetpad geparkeetd. Italianen hebben beslist om morgen met de bus te gaan. Duitse meisjes gingen eerst te voet maar zijn na de ervaring van deze laatste kms van mening veranderd. Amerikanen gaan te voet. Voel er veel voor om met hen mee te gaan: 1500km te voet en dan met de bus toekomen? Snap niet dat ze nog geen andere route gevonden hebben.  Bureau voor testimonial sluit al om 12u30. Hoe vinden we elkaar tetug in Rome? Sollie is er ook nog en wil ons ook nog eens graag zien.

Dag70 (48):Sutri-Campagnola di Roma

Stat: 29,1km – stijg 443m dal 512m. Totafst 1503,3 km Totst: 28591m.

Het einde nadert (nog 2 dagen) maar de laatste loodjes …  Vanmorgen in hotel weer typisch italiaans ontbijt: appelsiensap (maar niet vers), gezoete yoghourt, soort croissant maar zacht zoet en uit infustrieel pak, beschuit(uit pak) en confituur. Voor de verandering eens gekozen voor cafe americano. Op de francigena website staat officiele weg + variant die 3,5 km langer is maar de straat vermijdt. Ik volg op gps de officiele route (download van website)… op mijn gps track is de officiele weg de lange versie. De weg is ook zo gemarkeerd! Dus uurtje meer wandelen. Het gaat weer een beetje oo en af maar niet echt steil (behalve laatste stuk naar stadje).  Pizza en panna cotta van gisterenavond was wel ok maar blijkbaar te weinig energie. Kwam niet in mijn ritme en bleef steeds in de buurt van de amerikanen en de 2 duitse meisjes. Rond 10u eerste korte stop aan bron en sneetje brood gegeten met wat kaas om maag wat meer te vullen. In Monterosi 2de pauze bij bar (cola en cornetto chocolade). Ging nu al wat beter. 2 fransen ontmoet van gisteren: hadden korte weg genomen maar on Montetosi deden ze dan weer omweg. Rond 13u aan soort toeristische plek (veel autos, volk agrotoerisme en andere. Pietluttig watervalletje). Ik dacht eerst niet te stopoen maar bij laatste bar/terras toch van mening veranderd. Was ook bbq en dan maar broodje met worst gegeten en pint bier. Zeker daar vol uur gebleven en herstarten was wat moeilijk. Ging beter toen ik koppel pelgrims in de gaten kreeg op lange weg. Twee canadezen: de vrouw afkomstig uit Kortrijk (kinderjaren). Laatste stuk erg raar: je loopt door bos en ineens zie je boven op heuvel stadje liggen. Soort markt. Bij terras me goed geinstalleerd met pintje en fles witte wijn gekocht: de dames gaan risotto maken. Canadezen komen ook aansluiten. Tenslotte ook de 2 italianen die we ook al kenden. Zijn vriendelijk geworden. De vrouw is afjomstig uit zurich. Ze hebben voor ons morgen gereserveerd.

Dag69 (47): Vetralla – Sutri

Stats: afst 24,8km – stijg 437m dal 420m. Totafst 1474,2 km Totst28148m.

Redelijk geslapen; ‘s nachts opstaan voor toilet was hele bedoening: buiten, door gras en zand en overal hindernissen. Zonder licht kans dat je viel. Toilet/badkamer kregen ze natuurlijk niet proper omdat je door natte gras en zand moest. Had gisterenavond overal gespoten … je weet maar nooit. Ontbijt???? Zou klaarstaan om 7u30 maar gisterenavond hadden ze de donativo al gekregen: no caffe no thee no melk. Paar sneden brood (overschot van gisteren?). Pak beschuit, pot confituur en karaf water. Dat durven ze in Belgie nog niet in gevangenis geven. Dus naar bar aan de overkant van de straat. Capucinno…. geen cornettos want enige ding was duidelijk nog gisteren. Geen goesting om wat verder opnieuw koffie te gaan drinken. Stadje voorbij en dan langs vals plat langs straat naar boven. Duitse meisjes volgden al op 200m. Bij picknick plaats gestopt voor half broodje met kaas en wat koekjes. Maag was nu wat beter gevuld en kwam stillaan op tempo: voorbij de 2 Duitse, om 10u30 voorbij 3 usa-ers en half uur later voorbij koppel fransen (van paris) die in Regina Paces hadden geslapen. Werd middag en goesting voor cola en iets om te eten: naderde Capranica. Roadbook echter niet goed gelezen en blind de Francigena pijltjes gevolgd: Capranica ligt boven op rots en francigena blijft beneden. No bar! Wat verder 2 italianen tegengekomen maar die geraakte ik niet voorbij. Stapten opeens zo snel als ik. In Sutri gingen ze echter naar rechts ipv francigena. No pelegrini?

Vandaag mooi wandeling steeds op en af. In het begin door boomgaarden: olijven en nadien hazelaars. Op zo’n 7km van einde door natuurgebied en wat avontuurlijk: smal pad, over riviertje met boomstammen, omgevallen boom, enz. Om 1u30 aangekomen maar pech ik mag van de zustertjes karmelietessen maar vanaf 16u30 binnen.

LAST UPDATE: 3 usa-ers zijn er nu ook evenals Rebecca en Frauke. Nog effe iets gedronken en om 16u30 opnieuw aan de deur van het klooster. Pas na 3de poging aan de bel komt er antwoord: geen plaats meer! Ik zeg nog dat ik er al om 1u30 was maar maakt niets uit. Volgens mijn info hebben ze 19 bedden (die kunnen niet vol zijn, allicht willen ze geen 6 pelgrims meer ontvangen (info later gekregen). Naar toeristische dienst. Daar net naast is B&B en vrouw roept vanuit 2de verdiep dat ze nog plaats heeft …. alleen de kamers zijn al gereserveerd. Ze probeert ons te overhalen om te wachten. In het hotel zijn nog kamers vrij: enkel en dubbel maar geen trippel. Prijs 50€/kamer, zelfde prijs als B&B. Er is nog andere ostello 3km hier vandaan (20€) maar dan moet je eerst bellen om je te komen ophalen. Een van de amerikanen twijfelt nog maar ik ben het nu beu. Eerst halve dag wachten en dan dir circus. Uiteindelijk allen naar hotel en 3 dubbele kamers. Ps: voor morgen hebben we gereserveerd.

Dag68 (46): Viterbo – Vetralla

Stat: afst 18,4 km stijg: 334m dal 358m; Totafst: 1449,4 km Totst 27711m

Pelgrimsmenu ib bar gisterenavond: minder fraai dan in Aquapendente. Spagetti en dtukje kip met wat frietjes if sla. Daarbij water. Wijn bij te betalen. Aan tafel met ons 4 + nog 3 Amerikanen (2 mannen en vrouw; vetrokken vanuit Vercelli …. ik denk dat ik ze ooit ergens vluchtig heb gezien ). Slecht geslapen en na 5u helemaal niet meer. Lagen nog 2 italianen op de kamer maar geen sympatiek kopoel. Sliepen (of deden alsof) tot 8u .  Vandaag zitten we er weer mee. Overnachting San Franscesco. Niet eo proper maar wel vriendelijk. Lijkt ook wat opvang van kinderen. Kregen vanmiddag eten en vanavond terug. Fonativo.ps: bij typen komen er nog eens 2 italianen binnen.

Afscheid van Ed die met de trein naar Rome gaat (vader en zuster komen morgen).Hugo ga ik allicht pas in Rome terugzien. Eerste stuk van de route samen met Rebecca en Frauke. Niet veel te zien behalve veel afval langs de weg. Lijkt soms stortplaats *zetels, tv, ijskast enz. Alweee wat peoblemen met darmen: eten van gistetenavond of fruir vanmorgen?  Gong wat traag en 2de deel alleen gestapt. De 3 Amerikanen ingehaald. Om 13u binnden en einfelijk koffietje *caffee americano”.

Dag67 (45): Bolsena-Montefiascone-Viterbo

Stat: 38,2 km stijg: 690m dal 680m. Totafst: 1431km Totst: 27377m.

Volgens de via francigena zijn dit 2 dagen maar 2 korte afstanden. Naar Montefiascone gaat het nog op en af maar 2de stuk naar viterbo is gemakkelijker. Rebecca en Frauke zitten met timing probleem. Ofwel dag overslaan (bus nemen) ofwel combi. Rebecca en ik combineren de 2 dagen. Frauke kan dat niet aan en neemt de bus naar Montefiascone. Ed vertrekt met ons met idee mee te gaan naar Montefiascone (we zijn daar al om 11u en hij beslist dan ook om verder te gaan naar viterbo). Frauke komt rapper aan en zal ostello zoeken (idealiter met keuken want ze willen voor ons ridottp maken. Pech geen keuken en ontvangst was ook maar matig. Gelukkig wifi). Eerste stuk vooral door bos. On Montefiascone 3x marketing laatste 100km! Korte pauze en dan verder naar viterbo. Onderweg over via cassio (steenweg uit tijd van de romeinen?). Na 10km Terme del Bagnaccio. Stelt niets voor. Koppel engelse pelgrims (met dagrugzak) me dat de inkom5€ was ook als je gewoon iets wilde drinken…. natuutlijk kenden ze weer geen italiaans. Het was 5€ als je in het water wilde. Rond 4u in viterbo maar dan begon miserie oas. Grote stad en erg druk. Gps lopen was gemakkelijker dan markering zoeken. Frauke has ostello gevonden maar die ligt zeket 1,5 km uit de weg. Aan carrabinieri weg gevraagd laat die kende straat niet. Dan maar alweer op gps (net gehaald want bijna plat). Bij aankomst grote dorst maar te kiezen uit water en lauwe fles Heineken. Dat dan maar …. pelgrims zien af!

Dag66 (44): Acquapendente-Bolsena

Stat: afst 22km stijg 437m dal 480m. Totafst: 1392,8km Totst 26687m

Gisterenavond pelgrimsmenu (keuze 10 of 15€). Verschil: geen 2de plat voor 10€. Ik had al wat tussendoor gegeten maar meesten (frans koppel, 2 duitse meisjes, Ed en ikzelf) namen alles ik dus ook maar ik kreeg het echt niet allemaal op. Eerst antipasto (kikkererwten, iets op basis van rijst, slaatje op basis van brood maar met van alles in, geroostetd brood en nog hapje), 1ste plat: risotto, 2de plat: meerdere stukken vlees+tomaten en ruccola en grand padana!gebakken aardappelen), dolce: tiramusu. Om alles weg te spoelen wijn en water a volonte. Ed nam natuurlijk cola.

Vanmorgen geen honger en op pad na echte italiaanse expresso ( klein maar straf). Eerst langs baan en dan langs veldwegen: zo goed als plat. Ed ingehaald en bij hem gebleven. In San Lorenzo nuovo vers sinaasappelsap, cappucino en koffiekoek. Ed vertrok voor mij. Effe gepraat met 3 Nederlanders op vakantie en bezoek aan kerk. Pech je kon wel binnen maar niet bezichtigen wegens renovatie. Vanaf nu steeds op en af. Eerst langs smal bospad. Heb het voorzichtig gedaan want lag beetje glibberig en ik heb bijna geen grip meer op hielen van schoenen. Ed tenslotte toch ingehaald en alleen verder. Bij aankomst aan het kasteel mozarella/tomaatsla gegeten in het zonnetje met glas wijn en acqua frissante. Dan via trappen naar beneden en liep voorbij ostello. Aangebeld en er kwam vanuit ander huis onmiddellijk vrouw aangelopen. Douche en kleren gewassen maar er kwam niemand van de bekenden opdagen. Check: zit in andere ostello dan afgesproken. In elk geval zit er goed en slechts voor 10€. Zal rest straks wel opzoeken.

Ps: intussen Ed gevonden en met hem naar meer. Edith zit daar waarempel ook. Is hier haar 2de dag: rustdag genomen.